Rutes

Conèixer

 
 

DESCARREGA'T EL TRÍPTIC D'ARNES

 

Arnes és un dels dotze municipis de la comarca de la Terra Alta. El seu terme municipal és de 42,53 km2 i es troba a una altitud de 508 m. La població es localitza en un turó al costat del riu Algars. El terme és molt accidentat perquè una part d’aquest l’ocupen els Ports. A la zona més plana hi trobem els rius Algars i Estrets, que conflueixen a l’Ullal de la Rosa. 
 

Es creu que el topònim de la població pot derivar d’”arna”, i en l’escut de la vila n’hi apareixen dues.

La Subdirecció Gral. del Patrimoni Artístic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va promoure un expedient de declaració del conjunt històric d’Arnes. El dia 20 de gener de 1992 el Govern de la Generalitat declara bé d’interès cultural, en la categoria de conjunt històric al poble d’arnes (DOGC, núm. 1552, de 7.2.1992).

 

 

A DINS DEL POBLE

 

L’ajuntament d’Arnes és l’edifici més rellevant del municipi i un dels primers d’estil renaixentista de Catalunya que data de l’any 1584 que fou construït per Joan Vilabona de Queretes. La Casa de la vila és una magnífica construcció, amb arcades de mig punt a la planta i uns bells finestrals, amb ornamentació clàssica al primer pis, després d’unes cornises sobre les finestres esmentades, s’alça un darrer pis amb finestres de mig punt molt seguides. La teulada està rematada amb una cornisa i gàrgoles. Es fet de carreu escairat i te planta rectangular amb llotja coberta, finestres al primer pis i galeria correguda al segon.

 

 

 

 

L’església parroquial, dedicada a Santa Magdalena, és d’estil barroc. Fou edificada sobre les runes d’una església gòtica al 1693. Consta de tres naus i té capelles laterals i un campanar de torre. L'absis de l’església anterior es poden veure al c/ Sant Antoni. Si continuem caminant pel passadís trobem els gronxadors, antic hort de l'abadia.

 

 

 

 

Castell d'estil gòtic. C/ Onze de setembre – c/ Major.

 

 

 

 

 

Portals d’accés al nucli antic. Portal del Miquelet, del Sastre, del Portalet i de la Sardinera.

 

 

 

 

 

 

Barana de la plaça de la Vila des d’on podem gaudir de les millors vistes dels Ports.

 

 

 

 

 

 

Arnes té cinc capelles distribuïdes pel municipi i a setmana santa es recorren el carrers en processó parant a cada capella.

  • Sant Roc

  • Santa Dolors

  • Sant Antoni

  • Sant Domènech

  • Mare de Deu de Capdevila

 

 

 

ALS AFORES DEL POBLE

 

L’ermita de Santa Madrona (s. XVI-XV) consta d’una sola nau de planta rectangular, absis poligonal de tres costats i un cor. En un dels costats de l’absis s’hi va construir posteriorment la sagristia. No sabem gaire sobr la seva història pel fet que durant la guerra civil fou incendiada i no va quedar documentació.

 

 

Existeix una cançó tradicional en la qual es demana aigua a Santa Madrona, patrona de la Vila. El 15 de març, dia de la seva onomàstica, els arnerols i arneroles van en romeria fins a l’ermita on es fan actes religiosos i lúdics, com ara la venda de pastes típiques, la paella popular, etc...

 

 

 

 

A prop de l’ermita trobem l’àrea recreativa de la Font del Cigró.

 

 

Povet de la Neu. S.XVII-XVIII. Centre d'Interpretació del Gel. Arquitectura rural catalana, d'estructura circular aixecada en pedra on s'emmagatzemava els mesos d’hivern neu o gel, per a usos medicinals i de conservació dels aliments. Diversos plafons interpretatius expliquen com funcionava el pou.

 

Descarrega't el díptic del Povet!!!

 

 

 

 

 

Ermita lo Calvari del s.XIX.

 

Les Fonts. La font de dins, la font nova, la del cigró,...

 

Els antics safarejos.

 

 

El Parc Natural dels Ports i els seus voltants representen un entorn únic per al nostre poble. Els rius Estrets i Algars, els tolls (blau, del vidre, de la presó...) camins, sendes, muntanyes, formen un lloc ideal per a què hi visquin diferents i nombroses espècies vegetals i animals.

 

Arbres Monumentals. El Pimpoll i el Pi Ramut. Aquests dos arbres monumentals, declarats com a arbres monumentals per la Generalitat de Catalunya, són propietat de l'ajuntament d'Arnes. Tots dos tenen 22 i 31 metres d'alçada i estan situats enmig de la zona natural dels Ports, paratge natural de gran bellesa i tranquil·litat.

 

LA RUTA DE LES BRUIXES D'ARNES

La ruta literària de “Les bruixes d’Arnes”, un recorregut inspirat en la novel·la del mateix nom escrita per David Martí, que us permetrà conéixer algun dels escenaris més representatius d’aquesta obra:

- La casa de “Les bruixes d’Arnes” (1)
- El castell (2)
- El molí de l’oli (3)
- La plaça de l’Ajuntament (4)

 

Descarrega't el tríptic

 
Subscriure a